مجله سلامتی

بررسی عوارض ال کارنیتین؛ چه نکاتی را باید بدانید؟!

عوارض ال کارنیتین

ال کارنیتین یک آمینو اسید طبیعی در بدن پستانداران است. این ماده مفید، برای اندام‌های مختلف بدن بسیار ضروری است، به همین علت اگر با کم بود آن مواجه شود، سعی می‌کند با استفاده از ذخایر موجود آن را تولید کند. به علت وجود مکمل ال کارنیتین در داروخانه‌ها و افزایش استفاده از آن، سوالات زیادی درباره اینکه آیا عوارضی دارد یا نه؟ به وجود می‌آید. قرار است داروخانه ایرانیان به سوالات شما در این باره پاسخ دهد. پس با ما همراه باشید.

نگاهی مختصر به عوارض ال کارنیتین بر سلامت بدن؟!

ال کارنیتین چیست؟! این مکمل نیز همانند دیگر مکمل‌ها برای بدن مفید است چرا که با داشتن مواد مغذی غنی شده، نیازهای بدن را برطرف کرده و از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. با این وجود مصرف نادرست و یا بیش از حد این مکمل مانند هر ماده دیگری باعث بروز عوارضی می‌شود. از جمله عوارض ال کارنیتین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • گرفتگی شکم
  • ضعف عضلانی
  • تشنج
  • بوی بد بدن

آیا قرص ال کارنیتین بر کیفیت اسپرم مردان تاثیر منفی می گذارد ؟!

عوارض ال کارنیتین بر اسپرم

دانشمندان در بررسی عوارض ال کارنیتین برای مردان تحقیقات زیادی انجام دادند. با بررسی انواع مقالات در این رابطه و جمع بندی اجمالی روی آنها، به این نتیجه می‌رسیم که آزمایشات مختلف، عوارض ال کارنیتین بر اسپرم را تایید نمی‌کند. بالعکس این موضوع، بسیاری از پژوهشات تاثیر مثبت ال کارنیتین بر باروری مردان و بهبود حرکت اسپرم‌ها را گزارش کرده‌اند. در یکی از آخرین پژوهش‌ها که توسط ماتئوس و همکارانش صورت گرفته مشخص شده که به طور کلی ال کارنیتین نه تنها اثر سوء ندارد بلکه در روند بسیاری از ناباروری‌ها مردان نیز تجویز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عوارض ال کارنیتین مایع چیست؟!

یکی از دلایل و کارکردهای ال کارنیتین، تاثیر آن بر فرآیند انتقال اسیدهای چرب با زنجیره بلند در سرتاسر غشای داخلی میتوکندری است و در نتیجه تاثیر در روند تبدیل چربی به انرژی. همین خاصیت است که باعث شده ورزشکاران از این ماده در تمرینات خوب و کاهش وزن همراه با تامین انرژی استفاده کنند.

نیاز روز افزون بدنسازان به مکمل ال کارنیتین باعث شد آنها از عوارض ال کارنیتین چشم پوشی کنند و این ماده را در رژیم غذایی خود قرار دهند. به خاطر نیاز بازار و تقاضا برای بهتر کردن این ماده، دانشمندان نوع مایع آن را تولید کردند تا هم بهتر و سریع‌تر جذب شود و هم مصرف آن راحت تر شود.

اما این ماده شیمایی نیز عوارض منحصر به فرد خود را دارد ولی این عوارض تفاوت چندانی با عوارض ال کارنیتین به شکل کپسول یا قرص ندارد. در هر صورت به علت جذب بالاتر و سریع‌تر، ممکن است که عوارض ال کارنیتین مایع شدیدتر و سریع‌تر در برخی افراد دیده شود. آسیب‌هایی همچون:

  • واکنش‌های آلرژیک به مواد افزودنی
  • بوی بد بدن به شکل شدیدتر
  • مشکلات گوارشی شدیدتر
  • اختلالات خواب
  • افزایش ضربان قلب

آیا مصرف قرص ال کارنیتین برای همه افراد مضر یا مفید است؟!

عوارض ال کارنیتین آنقدر مورد اهمیت است که باعث می‌شود پزشکان آن را برای همه افراد تجویز نکنند. با وجود اثرات مثبت این ماده بر روی مغز و قلب و اهمیت تامین آن برای بدن، بدست آوردن ال کارنیتین از منابع غیر طبیعی به خصوص مکمل‌ها، می‌تواند برای همه توصیه نشود. باید گفت با اینکه این موارد هشدار دهنده وجود دارد ولی اکثر افراد جامعه می‌توانند با دستور پزشک از آن استفاده کنند به غیر از:

  • بیماران تشنجی:

به نظر می رسد ال کارنیتین در افرادی که قبلاً تشنج داشته اند، بیماری آنان را تشدید می‌کند. پس اگر قبلا یک بار یا بیشتر تشنج را تجربه کرده‌ای، از مصرف آن خودداری کنید.

  • افرادی که تیروئید کم کار دارند:

متاسفانه کم کاری تیروئید از جمله بیماری‌های مزمنی است که در بین افراد مختلف جامعه، شایع است و کوچک و بزرگ یا ورزشکار و غیر ورزشکار هم ندارد. طبق گزارشات این افراد با مصرف ال کارنیتین، علائم کم کاری تیروئید مانند چاقی در آنها بیش از بیش بروز کرده است.

  • افراد دارای مشکلات قلبی:

با اینکه حضور ال کارنیتین برای قلب بسیار ضروری است اما ممکن است در برخی افراد مخصوصا کسانی که بیماری قلبی دارند، مصرف بیش از حد باعث بروز خطراتی شود.

  • بیماران کلیوی:

یکی از مراکز تولید ال کارنیتین در بدن کلیه است. در نتیجه از آنجایی که خود کلیه دارای مقدار زیادی از ال کارنیتین است، مصرف مضاعف آن می‌تواند باعث بروز عوارض ال کارنیتین بر کلیه شود. به خصوص که اگر اینگونه افراد دارای بیماری‌های کلیوی هم باشند.

  • بیماران کبدی:

در بررسی عوارض ال کارنیتین بر کبد، متوجه می‌شویم که این مکمل نیز مانند اکثر مکمل‌ها، با مصرف زیاد می‌تواند تاثیر سوء بر روی این عضو حیاتی داشته باشد.

  • زنان باردار یا شیرده:

درباره اینکه عوارض ال کارنیتین برای زنان چست ؟ هنوز تحقیقات کافی صورت نگرفته و درباره فایده یا عدم آن اطلاعات دقیقی در دست نیست. به همین خاطر توصیه می‌شود که این قشر، با مشورت پزشک به مصرف آن بپردازند.

عوارض ال کارنیتین بر کبد

چه میزان مصرف ال کارنیتین میتواند سلامت کلیه و کبد را تحت تاثیر قرار دهد؟!

معمولا عوارض ال کارنیتین با دوزهای معمولی بروز نمی‌کند. اما اگر میزان آن از 3000 میلی گرم در روز بالاتر رود امکان بروز عوارض ناگواری به خصوص آسیب به کلیه و کبد را همراه خواهد داشت.

چه مکمل های دیگری بر باروری مردان و زنان تاثیرگذار است؟!

علاوه بر ال کارنیتین، مکمل‌های دیگری در بازار موجود هستند که معمولاً به بهبود کیفیت تخمک و اسپرم، تنظیم هورمون‌ها، و تقویت سلامت عمومی سیستم تولیدمثل کمک می‌کنند. در زیر به برخی از این مکمل ها به شکل جداگانه برای خانم‌ها و آقایان اشاره خواهیم کرد:

مکمل‌های مؤثر برای مردان

  • کوآنزیم Q10: یک آنتی اکسیدان قوی است که به افزاش کیفیت اسپرم کمک می‌کند.
  • روی (Zinc): یکی از مهم‌ترین مواد معدنی برای سلامت مردان است که به تولید تستوسترون کمک می‌کند.
  • سلنیوم: به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و به حفظ سلامت اسپرم‌ها کمک می‌کند.
  • ویتامین E: باعث کاهش استرس اکسیداتیو می‌شود.
  • ویتامین C: باعث کاهش آسیب‌های اکسیداتیو می‌شود.
  • فولات: در فرآیند تولید DNA در سلول‌های اسپرم اهمیت دارد.

مکمل‌های مؤثر برای زنان

  • اسید فولیک: برای جلوگیری از نقص‌های لوله عصبی در جنین ضروری است و همچنین به تنظیم تخمک‌گذاری کمک می‌کند.
  • اینوزیتول: به‌ویژه برای زنانی که سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) دارند، مفید است و به تنظیم تخمک‌گذاری و بهبود حساسیت به انسولین کمک می‌کند.
  • ویتامین D: سطح مناسب ویتامین D با افزایش باروری و بهبود تخمک‌گذاری مرتبط است.
  • آهن: برای زنانی که دچار کمبود آهن هستند، مصرف مکمل آهن می‌تواند به تنظیم چرخه قاعدگی و تخمک‌گذاری کمک کند.
  • امگا-3: باعث تقویت سلامت عمومی سیستم تولید مثل می‌شود و التهاب را کاهش می‌دهد.
  • ویتامین B6: در تنظیم هورمون‌ها، به‌خصوص پروژسترون، که برای بارداری ضروری است، نقش دارد.

دوز و نحوه صحیح مصرف ال کارنیتین برای جلوگیری از آسیب های احتمالی و خطرات ناشی از آن

عوارض قرص ال کارنیتین

ال کارنیتین اغلب توسط بزرگسالان در دوزهای 2 گرم خوراکی در روز استفاده می شود.

در کودکان، ال کارنیتین اغلب در دوزهای 50-100 میلی گرم بر کیلوگرم از طریق خوراکی روزانه، تا یک سال استفاده می شود.

اگر بیماری خاصی دارید با یک متخصص درباره دوز مناسب مصرف روزانه، صحبت کنید تا از بروز عوارض قرص ال کارنیتین جلوگیری کنید.

بررسی تداخل دارویی و موارد احتیاط در هنگام استفاده

  • آسنوکومارول (سینتروم)  و وارفارین (کومادین) با ال کارنیتین تداخل دارند

آسنوکومارول برای کند کردن روند لخته شدن خون استفاده می شود. ال کارنیتین ممکن است اثرات آسنوکومارول را افزایش داده و احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد. حتما به طور مرتب خون خود را چک کنید. ممکن است دوز آسنوکومارول شما نیاز به تغییر داشته باشد.

  • هورمون تیروئید با ال-کارنیتین تداخل دارد

به نظر می رسد ال کارنیتین میزان عملکرد هورمون تیروئید را در بدن کاهش می دهد. در نتیجه مصرف داروهایی که حاوی این هورمون هستند مانند لووتیروکسین همراه با ال کارنیتین ممکن است اثربخشی هورمون تیروئید را کاهش دهد.

نتیجه

ال-کارنیتین به عنوان یک مکمل مفید با اثرات مثبت بر سیستم تولید مثل، سلامت قلب، و بهبود عملکرد ورزشی شناخته می‌شود. با این حال، مصرف نادرست و بیش از حد آن می‌تواند باعث بروز عوارض جدی همچون مشکلات گوارشی، تشدید بیماری‌های قلبی و کلیوی، و اختلالات هورمونی شود. بنابراین توصیه می‌شود پیش از استفاده از ال کارنیتین، به خصوص برای افرادی که دارای بیماری‌های خاص مانند تشنج، کم‌کاری تیروئید یا مشکلات کلیوی و کبدی هستند، حتماً با پزشک مشورت شود. مصرف صحیح و با دوز مناسب، نقش کلیدی در بهره‌مندی از فواید این مکمل دارد. شما می‌توانید برای خرید انواع مکمل ال کارنیتین به سایت داروخانه ایرانیان مراجعه بفرمایید.

امتیاز دهید post

درباره پژمان جاهدان

پژمان جاهدان متولد 20 دی 1373 می باشد که دارای تحصیلات دانشگاهی با مدرک لیسانس تربیت بدنی است. وی با 20 سال سابقه درخشان در زمینه ورزش حرفه ای فعالیت دارد. آقای جاهدان از سال 96 فعالیت خود را در فروش مکمل شروع کرده و تخصص او در حوزه مکمل های ورزشی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *